3.11.20

Zητείται Πολιτική Βούληση


 Τα χτυπήματα κατά του Περιφερειακού Τύπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τα αυτονόητα γίνουν δεδομένα 

Μετά τα όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας τον Περιφερειακό Τύπο, όπως είναι φυσικό, δεν μας εκπλήσσει πλέον τίποτα. 

Κατ’ αρχήν, αξίζει να αναφέρουμε μια διαπίστωση μας: είναι βέβαιο ότι οι κυβερνώντες της τελευταίας δεκαετίας διαψεύδουν όλους όσοι υποστηρίζουν ότι «το κράτος δεν έχει συνέχεια», όταν αλλάζει μια κυβέρνηση και έρχεται μια νέα. Εμείς το αντίθετο διαπιστώνουμε και ως «μπαρουτοκαπνισμένοι», μάλλον δεν σφάλουμε. Ουδείς την τελευταία δεκαετία ασχολήθηκε σοβαρά με τον Περιφερειακό Τύπο κι αυτό μπορούμε φυσικά να το αποδείξουμε παραθέτοντας… εκατοντάδες υπομνήματα, τα οποία όμως αποτελούν… γράμμα στο Θεό, αφού ποτέ δεν λαμβάνουμε απαντήσεις. Τους πρώην και τους νυν κυβερνώντες μπορεί να τους χωρίζουν πολλά, ωστόσο η παροιμιώδης σύμπλευση τους στα θέματα που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς.  

Αφειδώλευτοι οι κυβερνώντες της τελευταίας δεκαετίας στα «κομπλιμέντα» προς τον Περιφερειακό Τύπο, όμως όταν καλούνται να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του, απλά… σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμη κι αν τα προβλήματα αυτά προήλθαν από την ασυνέπεια των κυβερνήσεων απέναντι σε θεσμοθετημένα δικαιώματα του Τύπου για τα οποία τόσες μάχες έχουμε δώσει. Ακόμη κι αν η υλοποίηση των υποχρεώσεων του Κράτους δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό κόστος ή επιφέρει λιγοστό σε σχέση μ’ αυτά που εισπράττει από τις 350 και πλέον επιχειρήσεις έντυπου Τύπου της Περιφέρειας. 

Δεν θα αναφερθούμε σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, καθώς απαιτούνται χιλιάδες λέξεις, αλλά σ’ αυτά που χρήζουν άμεσης λύσης και απειλούν άμεσα με λουκέτο τις επιχειρήσεις. Η επίλυση τους δεν απαιτεί χρήματα, όπως κάποιοι ίσως υποθέσουν. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση, αφού βέβαια κατανοήσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί το μέγεθος των προβλημάτων και σκύψουν πάνω από αυτά.  

Εδώ και πολλούς μήνες μας απασχολούν τρία κύρια θέματα, όμως παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις, όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί επίλυση τους, αλλά έχουν μπει «στο τελευταίο συρτάρι χαμηλά» των Υπουργείων, αν όχι σε κάποιο κάλαθο απορριμμάτων!

Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα: 

1) ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ

Ως κλάδος έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι θεωρούμε μείζονος σημασίας και καθοριστική για τον κλάδο μας τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων και μετά το 2021, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι το δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι λιγοστό, καθώς το αναλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολο του οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση κατάργησης της δημοσίευσης των Διακηρύξεων στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο, θα οδηγηθεί σε λουκέτο η πλειοψηφία των 232 και πλέον εβδομαδιαίων και ημερήσιων εφημερίδων που σήμερα δικαιούνται αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ως εκ τούτου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 ζητήσαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη την διατήρηση των δημοσιεύσεων και μετά την 1-1-2021, καθώς είναι βέβαιο ότι η κατάργηση τους θα επιφέρει την κατάρρευση του Περιφερειακού Τύπου, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις δεκάδες επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ξεροσταλιάζοντας εδώ και ένα χρόνο έξω από το Υπουργείο, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ διερωτούνταν αν αξίζει σε έναν ιστορικό και διαχρονικά υπερήφανο κλάδο, να διεκδικεί τα αυτονόητα. 

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη είναι ότι θα δοθεί «κάποια παράταση», υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση(…). 

Σήμερα, ένα και πλέον χρόνο από τότε που ξεκινήσαμε τον κύκλο επαφών και την… μονόπλευρη αλληλογραφία με τον κ. Γεωργιάδη, μάθαμε ότι θα δοθεί μόλις ένα έτος παράταση στη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο και μάλιστα η παράταση αυτή παρουσιάζεται και ως δώρο προς εμάς, στα πλαίσια της στήριξης μας λόγω κορωνοϊού!!! 

Συμπέρασμα: Αν δεν βρισκόμασταν σε εποχή πανδημίας, δεν θα δίνονταν παράταση, αν και οι υπουργικές υποσχέσεις χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή από την εποχή που ο κορωνοϊός δεν είχε εμφανιστεί ούτε στην Κίνα!!! 

Το αίτημα μας ήταν ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο: να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης για να τελειώσει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου μας. 

Κι αυτό γιατί, όπως αποδείξαμε αποστέλλοντας τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου Φώτη Πανταζή, η κατάργηση των διακηρύξεων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα (27-8-2020), επισημαίνει (αποδέχεται) ότι η διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, εξυπηρετείται καλύτερα από τη δημοσίευση των σχετικών περιλήψεων διακηρύξεων στον τοπικό και περιφερειακό τύπο (επιστολή σας προς).

Συνοψίζουμε: ο κ. Γεωργιάδης αποδέχεται ότι η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις εξυπηρετείται μόνο μέσω των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων στις εφημερίδες και παράλληλα δεν μπορεί να μην αποδεχθεί την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου περί μη μνημονιακής υποχρέωσης. 

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός: πως θα σχεδιάσουμε το μέλλον των εφημερίδων μας μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, όταν γνωρίζουμε ότι στο τέλος του 2021 θα καταργηθεί η δημοσίευση των διακηρύξεων; Με άλλα λόγια, 232 εφημερίδες - επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό πέραν του ενός έτους, καθώς η πλειοψηφία τους επιβιώνει πλέον από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ακόμη να επισημάνουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο (αν υπάρχει!) ότι έχουμε στη διάθεση του επιστολή δέκα (10) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (3-3-2016), με την οποία ζητούσαν την παράταση της δημοσίευσης των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, τονίζοντας ότι «η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια και παράλληλα θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας». Ελπίζουμε οι βουλευτές αυτοί να μην έχουν αλλάξει γνώμη. Άλλωστε, μόλις τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε… 

Για να προλάβουμε τον οποιοδήποτε μας θεωρήσει καρατικοδίαιτους να προσθέσουμε ότι το δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες είναι λιγοστό, καθώς το αναλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολο του οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα. 

Και κάτι ακόμη: Δεν μπορείς να μιλάς για διαφάνεια και παράλληλα να καταργείς τους συνοπτικούς διαγωνισμούς και με τον νέο νόμο (σε αντικατάσταση του ν. 4412/2016) να ανεβάζεις τα όρια των απευθείας αναθέσεων,  για προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και μελετών, στις 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και για δημόσια έργα στις 60.000 ευρώ. 

Αν δεν προβλεφθεί η δημοσίευση αναλυτικής πρόσκλησης και για τις απευθείας αναθέσεις -έστω σε μία εβδομαδιαία και ημερήσια εφημερίδα (αυστηρά εκ περιτροπής)-, τότε θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι διακηρύξεις που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες μας.

Με άλλα λόγια, με την εξέλιξη αυτή, θα έχει αφαιρεθεί το 80% των προνομίων του N.3548/2007 (Νόμος Ρουσόπουλου), όμως θα έχει παραμείνει το 100% των υποχρεώσεων των εκδοτών.


2) ΧΑΡΑΤΣΙ 2% ΥΠΕΡ ΕΔΟΕΑΠ

Τον Νοέμβριο του 2017, όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ, για να είμαστε δίκαιοι), ψήφισαν την επιβολή του περιβόητου 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και συμπεριέλαβαν σ’ αυτό και τον Περιφερειακό Τύπο, βάζοντας μας σε μια ακόμη περιπέτεια. Έτσι, για να μην πλήξουμε! Από την πρώτη μέρα απευθυνθήκαμε σε όλα τα κόμματα, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε πόσο άδικο είναι αυτό το χαράτσι για τον εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο. Και, ως εκ θαύματος, όλοι μας επισήμαναν το «πόσο δίκιο έχουμε!». 

Να σημειώσουμε εδώ: 

1.Ο Περιφερειακός Τύπος δεν είχε ποτέ ουδεμία σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ, ωστόσο ο Οργανισμός μάλλον θα ‘πρεπε, μετά την απώλεια των εκατομμυρίων του Αγγελιοσήμου, να ενισχυθεί από το υστέρημα των εκδοτών της Περιφέρειας. 

Να σημειώσουμε ότι τα μέλη μας αυτή την εποχή δέχονται ασφυκτική πίεση από τον ΕΔΟΕΑΠ, παρ’ ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την προσφυγή που καταθέσαμε τόσο εμείς όσο και το σύνολο των Ενώσεων ιδιοκτητών αλλά και πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. 

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι στον επαρχιακό τύπο, που υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ. και οι επιχειρήσεις που πρέπει να καταβάλουν το 2% του τζίρου τους, δεν έχουν την παραμικρή απολαβή για όσα καλούνται να καταβάλουν.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε παροχή σε ασφαλισμένους με μερική απασχόληση, μιας και υποστηρίζει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ζητούν τα ασφάλιστρα.

Επίσης, αρνούνται να ασφαλίσουν εκδότες που οι επιχειρήσεις τους απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους πλήρης ασφάλισης.

Για όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο γιατί στη λέξη χαράτσι δεν βάλαμε εισαγωγικά! 

Δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω στο θέμα αυτό, καθώς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. 


3) ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Όσον αφορά τα… περιβόητα Μέτρα Στήριξης του ΕΝΤΥΠΟΥ Τύπου, που ουσιαστικά θα έρχονταν να αντισταθμίσουν το χαράτσι του ΕΔΟΕΑΠ, έχουμε επίσης αποστείλει πολλές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί ένα δίκαιο πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων, γνωρίζοντας ότι αυτή είναι και η δική σας επιθυμία. 

Γι αυτό και καταθέσαμε προτάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είχαμε τονίσει, η καταβολή των χρημάτων στήριξης μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι και άδικη και αντιτίθεται στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. 

Ζητήσαμε λοιπόν κάτι απλό: να γίνει η κατανομή των χρημάτων με βάση τον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), κριτήριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα επενδυτικά προγράμματα και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις -ενισχύσεις. ή των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης την στιγμή που γίνεται η δήλωση.


Συνοψίζοντας τα θέματα 2 και 3: 

Στον ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ περιφερειακό Τύπου επιβλήθηκε το χαράτσι του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. Ούτε χρήματα θα λάβουν οι εφημερίδες από τα Μέτρα Στήριξης (αν ποτέ δοθούν!), ούτε οι ιδιοκτήτες -παρ’ ότι θα πληρώνουν- θα είναι ασφαλισμένοι αν έχουν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους.


Τέλος, όσον αφορά, το 26% που όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έλαβε ο Περιφερειακός Τύπος από το διαφημιστικό πρόγραμμα "Μένουμε Σπίτι", καλούμε τον κ. Πέτσα να ξανακάνει τον "λογαριασμό", καθώς ο δικός μας άλλα μαρτυρά. 

Στο αρχικό πρόγραμμα των 9 εκατ. ευρώ, δόθηκαν για πρώτη φορά χρήματα σε όλα τα μέλη της Ένωσης μας κι αυτό το εξήραμε δημόσια. Ωστόσο, τόσο από τη δεύτερη φάση (11 εκατ. ευρώ), όσο και από την τρίτη (2 εκατ. ευρώ), το σύνολο των Περιφερειακών ΜΜΕ έμεινε εκτός, αφού αυτά δόθηκαν στους διαχρονικά συνήθεις ευνοούμενους, δηλαδή σε λίγα ΜΜΕ της Αθήνας. Αυτό λέγεται... επιστροφή στην κανονικότητα. 


Όλα τα παραπάνω απευθύνονται κυρίως στους βουλευτές της Περιφέρειας που γνωρίζουν την πολύχρονη ιστορία, τον σημαντικό ρόλο και το κύρος των περιφερειακών εφημερίδων. 

Στο προσκλητήριο αυτό καταγράφουμε απόντες και παρόντες. Καταγράφουμε υποστηρικτές και εχθρούς του κλάδου μας. 


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΕΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Ο Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΤΣΗΣ

Ο Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Ο ΤΑΜΙΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Η ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

ΤΟ ΜΕΛΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ


*ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ 84 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ 73 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ. 

Απόφαση-σταθμός: Ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε την υιοθεσία τέκνου σε ζευγάρι γυναικών

  Με την υπ’ αριθμό 2435/2024 το Μονομελές Εφετείο Αθηνών αναγνώρισε την υιοθεσία τέκνου από δύο γυναίκες, η οποία έγινε σε χώρα στο εξωτερι...