15.5.24

Green Tank: Τα προ κρίσης επίπεδα ξεπέρασαν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου Το πρώτο 4μηνο του 2024, η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 25.5%

Εντυπωσιακό comeback πραγματοποιεί το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα με τις εισαγωγές ρωσικού LNG να έχουν καθοριστική συμβολή στο γεγονός αυτό, την ώρα που η κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα μας απογειώθηκε τον Απρίλιο.

Το πρώτο τετράμηνο του 2024 το ρωσικό αέριο ξεπέρασε το 50% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα κατά τουλάχιστον 55.1%. Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας με μηδενικές εισαγωγές ρωσικού LNG, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μη μηδενικών εισαγωγών.

ΕΕ: Γιατί αγοράζει ακόμη ρωσικό αέριο;

Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου αυξήθηκαν και μάλιστα ξεπέρασαν τα προ κρίσης επίπεδα, καταγράφοντας +37.1% αύξηση την περίοδο Ιούνιος 2023-Απρίλιος 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο πριν την πρώτη φάση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Green Tank.

Τον Απρίλιο 2024 το LNG από την πύλη της Αγίας Τριάδας περιορίστηκε σημαντικά σε μόλις 0.71 ΤWh, ενώ μαζί με αυτό από τον νέο σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης οι εισαγωγές LNG έφτασαν την 1 TWh. Από την άλλη, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου από το Σιδηρόκαστρο αποτελούν την πρώτη πηγή εισαγωγών αερίου το πρώτο τετράμηνο του 2024. Ωστόσο, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του 2024 με μηδενικές εισαγωγές ρωσικού LNG. Παράλληλα, το πρώτο 4μηνο του 2024, η κατανάλωση αερίου (20.41 TWh) αυξήθηκε κατά 25.5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.

Χάνουμε τον στόχο

Η Ελλάδα, την ίδια στιγμή, βρέθηκε πολύ χαμηλά στην κατάταξη ως προς τον εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15% την περίοδο Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024, με μείωση μόλις 𝟴.𝟰% σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, την ώρα που  η ΕΕ-27 πέτυχε μείωση 17.7% κατά μέσο όρο.

Πρόκειται για μια ανησυχητική επιδείνωση, όπως αναφέρει το Greet Tank, της εθνικής επίδοσης σε σχέση με την αντίστοιχη ως προς τον υποχρεωτικό στόχο που είχε επιβάλει η ΕΕ κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης για τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου κατά τουλάχιστον 15% την οκτάμηνη περίοδο Αύγουστος 2022 ― Μάρτιος 2023 σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Τότε η Ελλάδα, επιτυγχάνοντας  μείωση 21.9%, είχε βρεθεί στη 10η θέση ξεπερνώντας τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16η θέση) όσο και χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία ή η Ιταλία.

H ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου από τον Turkstream ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Αυτό αποτυπώθηκε και στη μείωση του ρωσικού αερίου από τον αγωγό κατά 86.2% την περίοδο του υποχρεωτικού στόχου μείωσης (Αύγουστος 2022 ― Μάρτιος 2023) σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για πρώτη φορά ρωσικό αέριο με τη μορφή LNG εισήχθη στη χώρα τον Οκτώβριο του 2022, λίγους μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι και τα μισά του 2023, πρώτη πηγή εισαγωγών στη χώρα ήταν το LNG (εξαιρουμένου του ρωσικού LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας.

Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο πρώτος μήνας που το ρωσικό αέριο (από αγωγό και LNG) έγινε η πρώτη πηγή εισαγωγών με μερίδιο 46%, ενώ δεύτερη ήταν το LNG από όλες τις υπόλοιπες χώρες πλην της Ρωσίας (μερίδιο 37%). Μάλιστα, αυτό συνεχίστηκε για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο 2024.

Επέστρεψε για τα καλά το ρωσικό αέριο

Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εισαγωγές ρωσικού LNG, καθώς κατά την ενδεκάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Απρίλιος 2024 τουλάχιστον το 26.6% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου ήταν με τη μορφή LNG ενώ το υπόλοιπο των εισαγωγών ρωσικού αερίου έγινε μέσω του αγωγού Turkstream (πύλη Σιδηροκάστρου).

Απόφαση-σταθμός: Ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε την υιοθεσία τέκνου σε ζευγάρι γυναικών

  Με την υπ’ αριθμό 2435/2024 το Μονομελές Εφετείο Αθηνών αναγνώρισε την υιοθεσία τέκνου από δύο γυναίκες, η οποία έγινε σε χώρα στο εξωτερι...